Brood en Banketbakkerij ter Huurne
Herman ter Huurne is de grondlegger van brood - en banketbakkerij ter Huurne.
In de oorlogsjaren ontplooide hij zich als bakker bij de weduwe G.J. Reilink aan de Spoorstraat 14 in Haaksbergen. Dank zij een schriftelijk bewijs, ondertekend door de toenmalige burgemeester van Haaksbergen, werd voorkomen dat hij in Duitsland te werk werd gesteld.
Na de oorlog begon hij een bakkerij in een gehuurde schuur aan de Alsteedseweg naast het toenmalige ABTB - gebouw. Brood bezorgde hij op de transportfiets met voorop de
bakkerskorf. In 1951 smeedde hij samen met zijn verloofde Truus Brummelhuis huwelijksplannen. Ze bouwden een woonhuis aan de Broekheurnerweg. De woonkamer werd eind van dat jaar ingericht als winkel. Ze verkochten drie soorten brood; wit, grijs en roggebrood. Verder bestond het assortiment uit heertjes, gevulde koeken, beschuiten, suiker en koffie. Ter Huurnes specialiteiten waren crèmetaart en appelgebakjes. In 1956 liet hij achter het woonhuis een nieuwe bakkerij bouwen. Op 6 juni 1979 brandden de schuur en de garage totaal uit. De bakkerij liep brandschade op. Op 15 oktober1979 brandde de broodbakkerij af en liep de banketbakkerij flinke waterschade op. In de nieuw gebouwde, grotere broodbakkerij werd het assortiment broden en gebak geleidelijk uitgebreid. Zoon Hein eveneens bakker van beroep, ondersteunde zijn ouders in de zaak. Hij trouwde op 25 januari 1983 met Gerry Kattelaar. Op 1 januari 1986 namen ze de zaak over. Herman ter Huurne overleed op 14 mei 1986 op 65 jarige leeftijd. Hij stond bekend als een sociaal bewogen man. Dertien jaar maakte hij voor het CDA deel uit van de gemeenteraad. In juni 1985 nam hij van dat bestuursorgaan afscheid. In die periode bouwde hij een goede naam op als belangenbehartiger voor ‘zijn’ dorpsgemeenschap. Maar ook op meer algemene vlakken als onderwijs en recreatie had hij grote invloed in de christendemocratische politiek in Haaksbergen. Hij zette zich in het bijzonder in voor de leefbaarheid in kleine kernen. Ook op het maatschappelijk terrein was ter Huurne actief. Hij zat onder andere in het bestuur van Crescendo, waarbij hij zich voornamelijk bemoeide met de jeugdopleidingen. Verder had hij zitting in het katholiek Centraal Schoolbestuur.
Na zijn dood werd de zaak voortgezet door zijn vrouw, zoon Hein en schoondochter Gerry.
Door het toenemend aantal klanten was uitbreiding van de winkel broodnodig. Op 8 mei 1991 werd de deur van de geheel vernieuwde winkel voor het eerst opengezet. Allerlei soorten brood liggen sindsdien uitgestald in de winkel. Klanten kunnen een keuze maken uit zo’n twintig soorten. Na de opening van de verbouwde winkel bleef moeder Truus, zich achter de schermen inzetten voor de zaak. Ze overleed op 26-1-1994.