Café Winkelman
Café Winkelman al meer dan 150 jaar een begrip in Buurse
Café Winkelman vierde op 8 juni 2013 het 150 jarig bestaan. Misschien was deze mijlpaal niet bereikt als Jan Berend Klein Rot zijn café op erve Wolterink in 1863 niet had gesloten.
Dit erve was volgens testamentaire beschikking sinds 1853 eigendom van de R.K. Kerk. Om de leefbaarheid in het dorp te vergroten, lieten de kerkmeesters van weleer, met toestemming van de aartsbisschop Mgr. J. Zwijsen, aan de overzijde van de weg, een kostershuis, annex café en winkel bouwen. Boodschappen doen in omliggende plaatsen was niet meer nodig. De parochianen konden de noodzakelijke levensmiddelen in eigen dorp kopen. Daarnaast kregen ze een plek, waar ze op zon - en feestdagen konden doorbrengen. Paarden en koetsen waarmee ze ter kerke gingen konden bij het Twentse Ros, zoals het café in het verleden werd genoemd, worden gestald.
Gerardus Wienk
Het kerkbestuur verpachtte het geheel voor f 110.- per jaar aan de 24 jaar oude Gerardus Wienk uit Zenderen. Hij was de meest geschikte kandidaat. Hij speelde orgel en werd meteen tot organist van de r.-k. kerk aangesteld.
Gerhardus Wienk trouwde op 1 juli 1869 met de op 29 augustus 1840 geboren Catharina ter Huurne. (de Meijer) Zij was een dochter van landbouwer Antoni ter Huurne en Gerridina Garvink. Opmerkelijk is dat de oma van Karin Bijmolen, de vrouw van de huidige uitbater Marco Winkelman, ook op erve de Meijer is geboren. Catharina ter Huurne was een tante van de vader van Karins oma. Catharina was een flinke vrouw. Ze hielp haar man waar mogelijk. Onder andere ging ze met de knecht per zeilwagen naar de markt in Enschede en verkocht daar de gekarnde boter en eieren die de boeren in de winkel afleverden. Wienk zelf kwam handen te kort. Naast organist, caféhouder en kruidenier, dreef hij een ijzerwarenzaak, boerde op de grond die hij van de marke Buurse had gekocht, was raadslid en hartstochtelijk jager. Het echtpaar Wienk werd op 12 juli 1875 verblijd met dochter Gezina, Catharina, Maria. Gerardus Wienk overleed op 27 juli 1900.
Herman Winkelman
Gezina trouwde op 23 januari 1901 met de uit Zenderen afkomstige Hermannus Winkelman. Hij was bakker van beroep en liet meteen een oven bouwen. Hij bleef bakken tot en met de tweede wereldoorlog. Herman Winkelman kocht in 1908 de gebouwen van de r.-k. kerk. Het huidige eetcafé was toen het kostershuis. Waar de toiletten zich bevinden de winkel en het huidige cafetaria het café. Winkelman bouwde het kostershuis om tot café. In 1924 werd het café verruimd met een veranda. De nieuwe schuur die hij in 1925 tegen het toenmalige schoolplein liet bouwen werd gebruikt als feest, toneel- en muziekzaal. In 1927 begon hij met het ophalen van de winkelboekjes en het bezorgen van de kruidenierswaren. Negen en dertig jaar was hij sluiswachter van de Oortjessluis. In 1950 werd de grond zijn eigendom. Herman en Gezina kregen acht kinderen. Herman Winkelman overleed in 1954. Zijn vrouw Gezina in 1963.
Hendrik Winkelman
Hun tweede zoon Hendrik en zijn vrouw Catharina van Mast, waarmee hij op 4 oktober 1938 was getrouwd, namen het bedrijf over. Ze kregen negen kinderen. In 1957 begonnen ze met de bouw van de nieuwe toneelzaal. De officiële opening was op 28 maart 1958. In 1966 werd de kruidenierswinkel verplaatst naar de vroegere feestschuur en veranderd in een superette. Herman, de oudste zoon, kwam in 1956 in het bedrijf. Tien jaar later trouwde hij met Truus Horck en staken ze samen de handen uit de mouwen. In 1969 verkasten ze naar café restaurant Beekzicht.
Alex Winkelman
Broer Alex en zijn vrouw Lidy ter Huurne hielden zich aan de belofte en namen hun taak over. Dochter Ria runde tot 1975 de superette. Daarna werd de winkel tot september 1984 verhuurd. In 1985 lieten Alex en Lidy de superette ombouwen tot kegelzaal. (Lidy is net als haar schoondochter Karin, een ver familielid van Catharina ter Huurne.) In 1980 kregen ze het bedrijf op naam. In 1995 vond er een grote uitbreiding plaats. Naast de kegelzaal werd een ruimte gecreëerd met een oppervlakte van vijftig vierkante meter. De feest - en kegelzaal kunnen sindsdien door middel van een aangebracht schuifwandensysteem worden vergroot. Voordat dit werkelijkheid werd moesten de damestoiletten worden verplaatst naar de herenafdeling en kregen de heren een nieuwe toiletruimte. Om zo’n 400 personen te kunnen herbergen werd het vaste toneel vervangen door een hydraulisch podium.
Marco Winkelman
In 2001 ging de jongste zoon Marco, met de papieren voor horecaondernemer op zak, een vennootschap onder firma aan met zijn ouders. Nadat hij vijf jaar met zijn ouders had samengewerkt en vriendin Karin was ingewerkt, nam Marco de zaak over. Sinds hun trouwdag op 8 juni 2007 runnen ze samen het bedrijf. Net als de vorige generaties hebben ze aan ondernemersgeest geen gebrek. In 2010 lieten ze de kegelzaal up to date maken in de stijl klassiek/modern en werd de grote zaal in dezelfde stijl aangepast. Onder de Koningin Wilhelmina paardenkastanjeboom werd een terras aangelegd. In april 2013 werd het vergaderzaaltje dat aanvankelijk dienst deed als café, omgebouwd tot cafetaria. De opening vond plaats op Koninginnedag.
Vijfde generatie Winkelman
Of de vijfde generatie Winkelman, Bram en Seb, de zoontjes van Marco en Karin, op den duur in de voetsporen treden van de Winkelmannen? De tijd zal het leren.