Markslagweg
De Markslagweg in het oostelijke deel van Buurse voert door een prachtig natuurgebied. Recreatie en toerisme zijn er in de loop der jaren flink toegenomen. De naam Markslagweg herinnert aan het oude erve Markslag, dat al in 1602 in het Verpondingsregister genoemd wordt. De naam ' Markslag' is waarschijnlijk ontleend aan een onderdeel van de vroegere markehuishouding, waarbij er, wanneer een stuk woeste grond ontgonnen werd van 'aangeslagen' werd gesproken.
Het begrip 'Mark' is vanzelfsprekend ontleend aan de vroegere Marke Buurse. Toen de naam Markslag in 1602 genoemd was, was het een halfgewaard erve met circa 1½ ha. bouwland en een halve ha. hooiland. De naam Markslag komt ook als familienaam voor, want in het Markeboek van Buurse wordt in 1616 genoteerd dat"Johan in den Marckslagh wegens seines angegegravenes landes bij den Goorden mitt het kempken veraccordiert en gekofft heft. Behoirt daervoir te betaelen tein Dlr. mit 2 lammer. Ein voer den Pastoir van Ottenstein und het ander ahn Werner Manten".
Marlslag moest dus voor het afgegraven l;and tien daalder en twee lammeren betalen. Ook in 1790 komt de naam Markslag voor, als de weduwe van Geert Herman Markslag trouwt met Hendrik Slaghekke. Na het overlijden van deze weduwe trouwt Slaghekke met Geertruid Hesselink. Op deze wijze kwam het Markslag in handen van de familie Slaghekke, die nog in 1850 eigenaren waren. Rond 1900 werd Gerrit Jan Pieter van Heek de nieuwe eigenaar door aankoop van de boerderij. Ook het erve Grobbink kwam in zijn handen en nog in 1920 had van Heek behalve het volle waarrecht Grobbink, ook nog het halve waarrecht van het Markslag. In de raadsvergadering van 23 januari 1967 nam de gemeenteraad het besluit deze weg de naam 'Markslagweg' te geven.