Streekeigen huis en erf
Heemkundegroep Arfgood Buurse maakt deel uit van de werkgroep Streekeigen Huis en Erf.
De basis hiervan is gelegd in het Dorpsplan dat voor Buurse is opgesteld.
Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Haaksbergen, de provincie Overijssel en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Het project wordt begeleid door landschap Overijssel, De Monumentenwacht Overijssel en Flevoland en Het Oversticht.
Streekeigen Huis en Erf probeert met de regeling die geldt voor alle erven buiten de bebouwde kom, streekeigen kenmerken voor de toekomstige generatie te behouden. In totaal hebben 46 erf eigenaren deskundig advies gevraagd over beplanting en bebouwing en begeleiding in de uitvoering.
Op de meeste erven gaat het om beplanting. Acht deelnemers willen verbeteringen aanbrengen aan hun karakteristieke boerderij. Bij een monumentale boerderij worden de luiken teruggebracht. Twee schaapskooitjes en een oud koetshuis worden gerestaureerd. Drie waterputten worden opgeknapt en voorzien van een puthaal. Op twaalf erven komen landhekken.
De namen van 35 historische erven worden op een uniforme manier zichtbaar gemaakt door het plaatsen van naamborden. Op 23 boerderijen wordt een gevelteken geplaatst.
Infoborden doen oude tijden herleven
Op 13 historische plekken in Buurse komen informatieborden te staan, in de stijl van de
flamingo route borden. Op de borden met foto’s wordt informatie gegeven over de Oortjessluis, de Stenderkast, de korenwindmolen aan de Alsteedseweg, de grenswacht, de bommenkrater bij erve ’t Nijenhuis, de Broam en het Corps de Garde, de Nederlandse Hervormde Kerk, het urnenveld in het Zendvelderveld, een nederzetting uit de late Bronstijd bij Harmölle, erve Harmölle en erve de Koele (ook genoemd Koelman of Koelboer.)